Vask af cykel på kun 10 min

Cykelvask

Du skal bruge følgende

  • Spand/balje
  • Sæbe
  • Børster
  • Degreaser
  • Mikrofiberklud
  • Smørring til kæden og bevægelige dele

 Vi kender alle sammen det at vi har været ude og køre i den danske natur, vi er kommet hjem og cyklen er beskidt. Ingen har lyst til at bruge tid på at vaske cyklen efter en hård træningstur, men med denne guide kan den sure pligt være overstået på ingen tid.

Klargør en spand med varmt vand og sæbe

Gør brug af en spand med varmt vand og sæbe klar til når du skal vaske cykel. Valg af sæbe kan være mange, alt mellem ajax og en auto shampoo uden voks som man bruger til biler. Vi vil dog anbefale en bio-nedbrydelig sæbe som passer på miljøet.

Det anbefales ikke at bruge opvaskemiddel, da dette indeholder salte som cyklen ikke har godt af i længden. Ligeledes er det en god idé at undlade voks i auto shampoo, fordi voksen vil lægge en hinde på bremsefladerne og de vil derfor miste greb.

Brug degreaser og børster til cykelvask

Inden du begynder at vaske din cykel fra top til tå med vand og sæbe, anbefaler vi du benytter dig af en degreaser. Sprøjt eller smør degreaseren direkte på cykelkæden, kassetten, pulleyhjulene og tandhjulene på kranken.

Alt imens degreaseren får lov at virke, vaskes den resterende del af cyklen med vand og sæbe og med en børste.

Cyklen vaskes grundigt og sørg for at komme ind i alle hjørner og kroge af cyklen. Start her med at vaske stellet først, hvorefter man bevæger sig hen til de mere beskidte steder som bremser og hjul mm. Det er her vigtigt at have flere forskellige størrelse børster så man kan komme ind alle steder.

Til sidst vaskes de dele som blev smurt ind i degreaseren, da skidtet blevet opløst mens resten af cyklen blev vasket.

Skyl cyklen med vand

Cyklen skylles grundigt med vand, enten med en spand vand eller en med en haveslange med blød stråle.

Sørg for at alt sæben er skyllet væk fra cyklen

Tør efterfølgende cyklen af med en tør mikrofiberklud. Både kassette, kæde og kranken tørres grundigt af med en anden mikrofiberklud end der ellers er blevet brugt på cyklen.

Smøring af cykelkæde

Efter cyklen er blevet vasket og renset skal kæden og andre bevægelig led smøres. Start med kæden, hvor det anbefales man smører inde mellem rullerne, dvs. den del som kommer i kontakt med tandhjulene.

Det anbefales derfor at dryppe olien stille og roligt på, alt i mens kæden køres rundt (gerne baglæns hvis man intet stativ til cykelvask har) og olien derfor fordeles jævnt på hele kæden.

Undlad at overhælde kæden med olie, og lad efterfølgende kæde stå og tage imod alt den olie den kan klare inden du skal ud og køre næste gang.

Næste gang du skal ud og bruge cyklen tørres de overflødelige olie af kæden med en tør klud. Kæden har nemlig suge den olie til sig, som den havde brug for og alt den overskydende olie vil blot være en ulempe og samle en masse skidt.

Klargjort og færdig

Din cykel er nu skinnende ren og klar til den næste tur. Efter lidt træning kan dette hurtig gøres efter en cykeltur, og burde ikke tage mere end 5-10 minutter.

2 thoughts on “Vask af cykel på kun 10 min”

  1. Pingback: Cykel anmeldelse af Trek 1200 SL - Ruef

  2. Pingback: Kan en cykel ruste i regnen? - Ruef

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *