Kør alle Tour de France ruter i Danmark

Tour de france i danmark

Hvis du som cyklist elsker sporten og elsker Tour de France, har du nu muligheden for at cykle de ruter, som de helt store stjerner skal køre i Danmark fra 1-3 juli 2022. Du kan derfor blive helt klart til Tour de France starter, sidde hjemme i stuen og se rytterne skære ansigter mens de træder op ad bakkerne i Odsherred velvidende om du har cyklet præcis samme bakke. Du vil derfor kende til hvor rytterne får det hårdt, hvor de kan “slappe af”, hvordan de skal køre og hvordan ruter udfolder sig.

 

Der skal dog tages forbehold for visse passager af ruten som ikke kan cykles, i og med der køres hvor det er ulovligt at køre, f.eks. Storebæltsbroen passeres og visse ruter kører på veje som er ensrettet. Det anbefales derfor altid at man køre efter færdselsreglerne og trafikforholdende.

Tour de France 1 etape

Den første etape af Tour de France 2022 starter i gaderne i København. Det er en enkeltstart på 13km.

Tour de france rute 1

Det er en rute som kommer gennem nogle af de største attraktioner som København kan byde på. Rytterne cykler blandt andet forbi Den Lille Havfrue, Langelinje, Slotspladsen, Operaen, Kastellet, Det kongelige teater og Parken.

Ruten starter med at fører rytterne ud over Dronning Louises Bro, som er en af de mest trafikerede cykelstrækninger i verden, hvor mere end 50.000 cyklister kører hver eneste dag. Med denne rute viser man København fra den bedste side. Det er også en rute som sagtens kunne være en aktuel rute for turistbusser, hvor ruten slutter af lige udenfor Tivoli.

 

Rent sportsligt kan vi forvente en etape, som er rigtig hurtig, hvor der dele af ruten som giver mulighed for at køre rigtig stærkt. Dette ses især inden for Valby bakke hvor det er rigtigt fladt, samtidig ved Parken og Fælledparken hvor der næsten ingen højdeforskel er. Når rytterne derefter drejer ind på Langelinje er det mere tekniske passager som sætter rytterens evner på prøve. Det bliver en rigtig spændende 1. etape.

Tour de France 2 etape

Den anden etape i Tour de France starter i Roskilde og slutter i Nyborg. Det er en etape på 170km.

 Tour de france rute 2

På denne etape skal rytterne ud og opleve bakkerne i Odsherred, som flere gange har været på programmet i Post Danmark rundt. Det er bakker som kan være med til at skabe et rigtig godt cykelløb med gode bakker. Det er dog ikke bakker af karakter som i Frankrig, så med friske ben burde rytterne klare den uden problemer.

 

Rytterne bevæger sig derefter hen mod Storebæltsbroen, som kan blive en rigtig spændende alt efter hvordan vinden den vender. Afslutningsvis kører rytterne til. Nyborg.

 

Af denne etape kan man rent sportsligt forvente et rigtig godt cykelløb, hvis altså vinden den kommer fra nordvest. Rytterne og hele feltet vil være ekstremt nervøse inden de nærmer sig Storebæltsbroen. Hvis der på det tidspunkt er kraftig sidevind, kan det splitte feltet og nogle profiler kan blive fanget allerede på 2. etape og tabe tid. Tour-ledelsen har netop udset sig Storebæltsbroen som være det helt store i touren i dette år, fordi det kan lave så meget ravage på blot 2. etape.

 

På den anden side hvis det bliver en helt vindstille sommerdag, vil de blive et relativt mindre interessant cykelløb, hvor rytter vil køre stille og rolig og spare på kræfterne. Afslutningsvis forventes det at det er en sprinterafslutning fordi ruten er så flad, og især hvis ikke der kommer sidevind på Storebæltsbroen. Dette ses derfor som værende den mest spændende af de tre etaper som rytterne skal køre i Danmark. Den er nemlig så uforudsigelig og det kan gå begge veje.

Tour de France 3 etape

Den tredje etape starter i Vejle og slutter helt syd på, i Sønderborg. Ruten er 182 lang og den fladeste af alle etaper jo længere syd på man kommer.

Tour de france rute 3

På denne etape skal rytterne ud og køre i lidt bakker i Vejle hvor starten går, hvor efter ruten forstætter syd på. Her cykler rytterne forbi en masse danske mindemærker, blandt andet Jellingstenen og mindesmærker som strækker sig tilbage til genforeningen i 1920. Det er derfor en rigtig historisk etape, fordi store dele af den danske historie kan blive fortalt på denne strækning.

 

Rent sportsligt kan vi forvente en etape hvor feltet følges ad hele vejen. Det kan gå hen og blive en rigtig hård etape hvis vinden er kraftig, ellers bliver det mere en transportetape for rytterne. Afslutningsvis er vejene rigtig gode mod målområdet og det forventes at etapen slutter af med en massespurt.

Her ses en grafisk video af hvordan Tour de France ruterne ser ud

 

Alle 3 ruter kan hentes som GPX-filer

Jeg har her vedhæftet et link til de forskellige ruter, så de nemt kan importeres og du kan komme ud på cyklen og opleve disse fede ruter.

1 etape kan hentes ved at trykke her.

2 etape kan hentes ved at trykke her.

3 etape kan hentes ved at trykke her.

 

Efter filen er downloadet skal GPX-filen skal blot importeres og åbnes i det valgte program. GPX-filer kan åbnes i blandt andet google maps, lægges over på ens cykelcomputer som Garmin og Wahoo, i apps som Endomondo og Strava som rigtig mange cyklister bruger til at finde

 

Så nu er der ingen undskyldning for ikke at hoppe på cyklen og få cyklet præcis de samme ruter som stjerner skal i Danmark inden længe. Det er altid fedt at kunne sige man har cyklet en Tour de France rute og blære sig over for kammeraterne at man faktisk har cyklet præcis samme rute som de helt store stjerner.

Det vil samtidig give en ekstra dimension når du sidder hjemme i sofaen og følger løbet, i og med du ved hvilke steder på ruten som er hårde, du kan forudsige hvor profilerne de får problemer og hvem der er størst favorit til at vinde de enkelte etaper.

Tour de France popularitet i Danmark

Ifølge undersøgelser som er foretaget af DTU og Lunds Universitet, ses det at Danmark ligger i toppen over lande som cykler mest, i hele verden. Faktisk ligger Danmark på en 2. plads og er kun overgået af Holland. Det ses at 90% af alle danskere ejer en cykel, og som dansker cykler man i gennemsnit 1,6 kilometer hver eneste dag. Det er derfor også naturligt for danskere at følge med i cykelløb som f.eks. Tour de France.

Ifølge Tour-arrangørene A.S.O er Danmark et af de steder i verden, hvor der er aller flest som følger med i Tour de France, mål pr. befolkning.

Seertallene har været de største siden 2013, hvor man nu har haft et snit på 279.000 seere fra etapens start til slut. Det er det højeste antal i 7 år, selvom TV2 har valgt at udvide tranmissionerne så de sender større dele af etaperne. De sendes nu fra helt fra starten af etapen til slutningen, hvor man før i tiden hoppe ind i midten af etapen med transmission og sendte helt til slut.

Ved etapernes afslutning, er hvor seertallet er aller højst, men også det var der typisk sker aller mest på etaperne. Det betyder at seertallet typisk er over 500.00 seere, mens det toppede på en af etaperne med et seertal på 675.000 som det højeste nogensinde.

Det ses derfor som meget naturligt at vi som et cykelland, følger med i det største cykelløb der er i verden. Der er dermed også oplagt når vi som nation cykler så meget og følger med i det største cykelløb i verden, at vi også nu vi har muligheden for at prøve Tour de France ruten af, får den afprøvet. Det er måske den eneste gang vi får lov til at afholde Tour de France i Danmark, det er dermed den eneste mulighed for at kunne prale med man har cyklet samme ruten som de profesionelle.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *